Voor mensen die bewuster in het leven willen staan

RET: Rationele Effectiviteits Training

“Niet de dingen zelf maken de mensen van streek, maar hun gedachten erover”.
(Epictus, filosoof, 55-135 na Chr.)

Wat is RET?

De RET is een techniek die gebruikt wordt tijdens het coachen om ongewenst gedrag of emoties om te buigen naar meer effectief gedrag of effectievere emoties. Door de gedachten (de ratio) te veranderen kunnen ongegronde angsten en spanningen gerelativeerd worden.

Stel je hebt afgesproken dat je dochter op een bepaalde tijd thuis zal zijn. Echter een uur na de afgesproken tijd is zij nog niet thuis. Er kunnen gedachten in je opkomen gedachtenwolkjezoals, als ze maar geen ongeluk heeft gehad, of als ze maar niet overvallen is door één of andere onverlaat. Dan ga je haar bellen, maar ze neemt niet op. De irrationele gedachte kan zijn, zie je nou wel er is iets mis want ze neemt niet op. Je zal misschien proberen om haar vriendin te bereiken om haar te vragen waar je dochter is en wanneer deze ook niet weet waar ze is zal de angst je naar de keel vliegen.

Je kan ook denken, ze is de tijd helemaal vergeten, ze zal het wel reuze gezellig hebben. Wanneer je haar probeert te bellen neemt ze niet op. Je zal nu denken, ze hoort haar telefoon niet door het lawaai of haar batterij is weer eens leeg. Je weet dat je de situatie niet kan veranderen en je gaat naar bed met de gedachte ik spreek haar morgen wel. Je hebt het vertrouwen dat ze heelhuids thuiskomt.

Zo kan men over één situatie verschillende gedachten hebben en deze gedachten bepalen in grote mate de gevoelens.

ABC-schema

Gedachten bepalen dus het gevoel. Dit kan worden weergegeven in een ABC-schema

A.  Situatie of gebeurtenissen, zoals het gedrag van anderen, lichamelijke klachten, maar ook herinneringen, voorstellingen of dromen.
B.  Gedachten of zelfuitspraken. Deze gedachten worden automatische gedachten genoemd, vaak onbewust door jarenlange gewoontes.
C.  Gevoelens zoals bijvoorbeeld: blij, boos, bedroefd, bang, gespannen of zenuwachti

Irrationele- en rationele gedachten

Om anders te gaan denken is het nodig om de oorspronkelijke automatische gedachten nader te bekijken. Gedachten die veel spanning bezorgen worden irrationele gedachten genoemd. Gedachten die spanning kunnen verminderen worden positieve of rationele gedachten genoemd. Zij veranderen de situatie niet, maar wel de gevoelens naar aanleiding van de situatie. Gedachten hebben grote invloed op de reactie over een situatie. Om na te gaan of een gedachte irrationeel is, wordt de gedachte getoetst aan vier voorwaarden. Als de gedachte met tenminste één voorwaarde in tegenspraak is, wordt de gedachte irrationeel of negatief genoemd.

Kenmerken van een Rationele gedachten

  • De gedachte is waar
  • De gedachte helpt je om te bereiken wat je wilt bereiken
  • De gedachte helpt ongewenste gevoelens te vermijden of te voorkomen
  • De gedachte helpt om conflicten met omgeving te vermijden of te voorkomen

De coach laat de coachee zijn gedachte die over een bepaalde situatie is ontstaan zelf formuleren. Is de gedachte een rationele/positieve gedachte of is deze irrationeel/negatief? Daarbij is het van belang dat de negatieve gedachten niet worden ontkent. Het gaat erom dat de gevoelens die zelf-ondermijnend zijn worden veranderd.

Negatieve gevoelens kunnen helpen om met gebeurtenissen om te gaan en kunnen motiveren om veranderingen aan te brengen in het denkproces.

Laten inzien hoe de coachee zelf tegen de situatie aankijkt is bewustwording op zielsniveau.

Mensen raken niet gestoord door de dingen zelf, maar door de manier waarop ze er tegenaan kijken. Als we problemen hebben, angstig of depressief worden, laten we dan nooit iemand de schuld geven behalve …onze eigen mening hierover.

De onverstandige mens geeft iemand anders de schuld als er iets fout gaat; de mens die verstandig wordt verwijt het zichtzelf;
De verstandige mens verwijt het noch zichzelf, noch de ander
(Epictetus, Encheiridion. Eerste eeuw na Chr.)

Dit is een bijdrage van Francisca van der Heijdenvan Mahaya, praktijk voor inzicht & helderheid

 

Meer lezen? Bestel hieronder een boek via Bol.com:

Advertentie praktijk Oss
Ga naar de website van Pure Spirit! Gespecialiseerd in het begeleiden van hooggevoelige kinderen en volwassenen.
Tip! Narcisme en hooggevoeligheid
Eigen website?
Websites voor spirituele ondernemers, persoonlijk en betaalbaar. Bezoek onze website.
Facebook