Voor mensen die bewuster in het leven willen staan

Interview met Lilly Ploegmakers uit Haren

Deze week heb ik een gesprek gehad met Lilly Ploegmakers uit Haren.
Leuk om eens kennis te maken met elkaar en ook omdat ik best wel nieuwsgierig ben wie Lilly is en wat ze nu doet.

Biodanza en haptonomie zijn de hoofdbezigheden van Lilly. Ik heb geen flauw idee wat dit inhoud en laat Lilly vol enthousiasme praten.

Biodanza

Nou is het niet helemaal waar dat ik niet weet wat het inhoud, want ik heb wel eens een filmpje gezien over Biodanza. Mensen die op muziek vreemde bewegingen maken en soms een beetje wazig uit hun ogen kijken… Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet denken.

Lilly is het helemaal met me eens en verteld dat je eigenlijk Biodanza niet goed kan weergeven op film. Je ziet maar een moment opname, je weet de achtergrond van de bewegingen niet en je wordt direct geconfronteerd met een soort plaatsvervangende schaamte. Tenminste dat gold voor mij. Ik had dus al besloten dat het niets voor  mij zou zijn, ik hou namelijk graag de controle..

Biodanza, legt Lilly uit, is eigenlijk meer het ontwikkelen van de Emotionele Intelligentie, Sociale Intelligentie en de Spirituele Intelligentie.

Door middel van beweging en muziek en vooral door het samenzijn met anderen leer je weer contact met jezelf te maken.

Bijna iedereen, vertelt Lilly, voelt zich de eerste les ongemakkelijk. Maar door de grappige bewegingen wordt het ijs gebroken en krijg je er vanzelf plezier in. En men realiseert zich dat iedereen in hetzelfde schuitje zit.

De bedoeling van Biodanza is dat je het denken loslaat en meer in je gevoel gaat komen.

Je leert meer expressie te geven aan de mogelijkheden die je in je draagt en je leven zal op een positieve manier gaan veranderen doordat je anders leert te communiceren, je meer zelfvertrouwen krijgt. Ook ga je beter in staat zijn om liefdevolle relaties te onderhouden.

Biodanza geeft een sterk groepsgevoel en sommige mensen dansen al jaren samen. Een aantal kiest na een aantal jaren om zelf groepen te gaan begeleiden en gaan  cursussen daarin volgen.

Haptonoom

Maar Lilly geeft niet alleen Biodanza lessen, ze is ook een gediplomeerde authentieke haptonoom.

Haptonomie is de leer van de affectiviteit. De doelstelling van haptonomie is hetzelfde als dat van Biodanza, namelijk het autonoom durven te zijn, liefde voor jezelf leren te voelen en verbinding met een ander kunnen maken.

Daar waar Biodanza een groepsproces is en daardoor soms hele grote stappen genomen kunnen worden, zuiver door te voelen en de interactie met de groepsleden, is haptonomie een een op een proces waar ook het begrip en inzicht een grote rol spelen.

Hooggevoelige mensen (jongeren) die contact met zichzelf zijn verloren vinden door haptonomie de weg naar zichzelf terug. Ook als je geen rust meer in jezelf kan vinden, of je niet kan afschermen tegen invloeden van buitenaf helpt haptonomie. Zelfs als je niets (meer) voelt kan haptonomie je weer helpen voelen.

In mijn gesprek met Lilly krijg ik al gauw in de gaten dat het gevoel erg belangrijk is. Zowel in Biodanza als in haptonomie.

Ze legt uit dat sommige gewoontes zo zijn ingesleten dat we er niet meer bij stil staan of  we iets doen omdat we het zelf willen of omdat we er een ander plezier mee denken te doen en daardoor onszelf wegcijferen. Jezelf wegcijferen is toch totaal iets anders als rekening met een ander en jezelf houden. Haptonomie helpt je het onderscheid te zien.

Tot slot geeft Lilly nog een mooi voorbeeld:

Stel je bent op het werk en je baas komt een half uur voordat je van plan bent naar huis te gaan met een grote stapel dossiers aangelopen. Hij verteld dat hij verwacht dat ze morgenvroeg klaar zijn en nog voordat je kan reageren loopt hij weer weg.

Je kan vandaag niet overwerken want je hebt kaartjes voor de opera waar je samen met je vriendin naar toe gaat.

Wat doe je?

Bij mij schieten dan al meteen gedachtes door het hoofd hoe ik het zou oplossen: werk mee naar huis nemen en vannacht doorwerken, vriendin afbellen dat ik echt niet kan vanavond… En jij?

Denk je hetzelfde als ik?

De oplossing van Lilly:

Je neemt de stapel met dossiers mee naar je baas en zegt dat je nog maar een half uur de tijd hebt. Hij mag bepalen welke dossiers het belangrijkste zijn en die maak je af. De rest moet dan maar wachten.

Simpel toch?

Blijkbaar ben ik toch nog niet assertief genoeg… Gelukkig kan Lilly mij helpen!

Lilly Ploegmakers

www.biodanzametlilly.nl

www.haptonomie-oss.nl

Advertentie praktijk Oss
Ga naar de website van Pure Spirit! Gespecialiseerd in het begeleiden van hooggevoelige kinderen en volwassenen.
Tip! Narcisme en hooggevoeligheid
Eigen website?
Websites voor spirituele ondernemers, persoonlijk en betaalbaar. Bezoek onze website.
Facebook